Nieuws overzicht   

Boom- en oogstbescherming door V-rijpad

Met de snelle verandering van het klimaat nemen teeltrisico’s toe. Het wordt warmer, droger en natter in andere periodes. Hittegolven en droogtes duren steeds langer en er zijn vaker stortbuien. Deze wateroverlast is echter nauwelijks op te vangenin de boomgaard, wat een sterke impact heeft op de fruitbomen.

De toenemende weersextremen vragen een andere benadering van de teelt. Vandaar dat er in de fruitteelt steeds meer aandacht aan watermanagement besteed wordt.

Kersen- en pruimenbomen hebben voldoende water nodig om te groeien en om een hoge oogst te produceren. Kersenbomen reageren namelijk sterk op watertoevoer met betrekking tot vitale groei en verhoogde productie. Maar kersen- en pruimenbomen zijn ook zeer gevoelig voor overmatig water. Kersen barsten door de worteldruk en grond die verzadigd is met water doet de wortels verstikken o.w. v. zuurstofgebrek.

Om dit te vermijden is het aangewezen om het overtollige hemelwater tot een meter van de stronk af te leiden. Hoe? Door het rijpad in een V te leggen, creëren we rond de boom een hoger gelegen rug. Het overtollige hemelwater kan zo infiltreren in het midden van het rijpad. Worteldruk en verstikking wordt zo vermeden.Bovendien zullen de vruchten minder snel barsten. Een eenvoudige en efficiënte waterhuishouding.

Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte

Contacteer ons